Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt, kräv undantag för EMU!

Annons

Vid midsommar kommer Fredrik Reinfeldt träffa de andra ledarna från EU:s 27 länder. Man ska slå fast innehållet i EU:s framtida fördrag. Det finns förstås mängder med saker som borde tas upp: hemlighetsmakeriet, det gemensamma försvaret, bristen på miljökrav och Euroatom, bara för att nämna några exempel. Allt detta borde Reinfeldt ta upp, men mina förhoppningar om detta är, tyvärr, små.

Men en sak måste han i alla fall markera stenhårt; att Sverige ska få ett bindande undantag för euron. Som bekant röstade en klar majoritet av svenska folket nej till EMU för några år sedan. Men enligt nuvarande fördrag, och även i det som föreslås bli det nya fördraget, är Sverige tvunget att anslutas till EMU fullt ut.

När jag ställde frågan till EU-kommissionen svarade kommissionär Joaquín Almunia mig så här:

"Med undantag av Danmark och Förenade kungariket, som har ett lagstadgat undantag, krävs det att de medlemsstater som ännu inte ingår i euroområdet inför euron som enda valuta och att de därmed skall sträva efter att uppfylla konvergenskriterierna."

Tyvärr är det svaret ord och inga visor! Och det kan ingen sann anhängare av folkomröstningsresultatet acceptera.

Även om Reinfeldt som person är anhängare av EMU måste han respektera den svenska folkomröstningen. Reinfeldt måste därför kräva ett bindande undantag för EMU, på samma sätt som Danmark och Storbritannien har fått. Allt annat vore en skandal.

Jens Holm (v)

EU-parlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons