Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reglera tiggeriet i stället för förbud

Annons

Resultat från opinionsmätningar som gjorts de senaste åren visar på en majoritet för införandet av ett tiggeriförbud och andelen för har med tiden dessutom ökat. Är ingen förespråkare av ett förbud, det skulle förmodligen bara göra en redan komplicerad situation än mer komplicerad, men inte heller den nuvarande situationen med dess förutsättningar är acceptabel.

En reglering och tillståndskrav som jämställer samtliga former av tiggeri, insamlande av pengar, skulle däremot vara en betydligt mer tjänlig väg att gå i jämförelse med såväl de nuvarande förutsättningarna som med ett förbud.

Det så kallade passiva tiggeriet är ingen övergående företeelse, utan något som sannolikt kommer att fortgå under oöverskådlig tid, åtminstone under rådande förutsättningar. Det är därför dags att betrakta och behandla den som den företeelse den faktiskt är och skapa en betydligt tydligare reglering för densamma. Ett införande av tillståndskrav även för det passiva tiggeriet, insamlandet av pengar, skulle förbättra säkerheten och stärka tryggheten för den som utför tiggeri, insamlandet av pengar. Hela situationen skulle bättre kunna överblickas.

Att människor utnyttjas är oacceptabelt och någonting som verkligen måste bekämpas. Under rådande förutsättningar och omständigheter är det svårt för såväl de sociala myndigheterna att överblicka och få god inblick när det gäller de sociala förhållandena, som för polisen att såväl förebygga som att beivra brott relaterade till tiggeriet.

Det skulle underlätta det sociala arbetet betydligt och polisen skulle få ett viktigt verktyg till att få bättre ordning och kontroll över situationen, att fall av exempelvis människohandel lättare kan upptäckas, förhindras och beivras.

Många av dem, främst kvinnor, som har mycket liten eller ingen kunskap alls om det svenska rättsväsendet och som löper risk att utnyttjas på olika sätt, skulle då ges en betydligt bättre möjlighet att anmäla de eventuella övergrepp de utsatts för.

Lars Johansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons