Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redovisa läkarnas misstag

Annons

I England begås ungefär 320 000 läkarmisstag per år, varav cirka 40 000 (12 procent) leder till att patientens liv ej går att rädda, skrämmande siffror som man knappast trodde förekom, men tack vare några få ärliga läkare i USA och England har dessa fakta kommit allmänheten till känna. Hur står det då till här hemma i Sverige med läkarmisstagen?

Jag har försökt ta reda på detta genom att tillskriva de myndigheter som har hand om vår sjukvård. De svar jag fått från de olika myndigheterna är att sådan statistik ej finns tillgänglig, då det inte finns några krav på att läkarna ska rapportera sina egna misstag. Vilken annan yrkesgrupp skulle klara sig från granskning där man vet att vart tionde misstag leder till dödsfall.

Den enda statistik jag fått är från HSAN, hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, som är den myndighet som patienterna själva kan vända sig till och anmäla missförhållanden. Under år 2001 inkom 3 250 ärenden till HSAN.

Det skulle innebära att cirka 390 personer fick sätta livet till om man räknar med att 12 procent av misstagen ledde till dödsfall.

Hur många skulle våga ta flyget om man visste att vart tionde misstag av piloten ledde till en flygkrasch?

Så är ju inte fallet för flyget har både rapportering, statistik och svarta lådor som redovisar misstagen.

Man undrar över detta ointresse för att få fram statistik för läkarmisstag. Jag tycker det är dags nu, att även låta läkarna få tvätta byken och visa vad de håller på med i det dolda.

HÅKAN TANGEN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons