Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättssäkerhet, rättvisaoch likhet inför lagen

Annons

Svar till Karin V-Johnsson, den 17 juli

Karin V-Johnsson måtte inte ha läst min förra insändare ordentligt. Den började med att konstatera att försäkringskassan givetvis ska följa lagarna inom socialförsäkringens område. Inom dem går det dock att tillämpa sunt förnuft.

Det handlar inte om hur enskilda handläggare bedömer sina ärenden utan om hur lagen tillämpas inom myndigheten och därmed hur styrningen från ledningen fungerar. Att detta inte är lika i olika delar av landet och att handläggare inte tillämpar lagen lika framgår tydligt av alla JO-anmälningar, domar i läns- och kammarrätter samt den debatt som kontinuerligt förs i medierna.

Det är viktigt att de som styr verksamheten ser till att lagen tillämpas rättssäkert. Att generellt bestämma att ett visst sjukdomstillstånd varar i X dagar innebär dock inte att lagen tillämpas lika. Verkligheten måste vävas in i bedömningen.

Jag instämmer i att det här är mycket viktiga frågor - så viktiga att de måste upp i ljuset och debatteras. De kan inte bara förvisas till enskilda samtal. För mig handlar det just om demokrati, tilltro och rättssäkerhet.

Birgitta Kolterjahn

Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons