Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätten till ett meningsfullt arbete

Annons

Svar till "Två utslitna metallare" FK tisdagen den 19 februari.

Vi socialdemokrater vill utforma en arbetsmarknadspolitik som tryggar rätten till arbete åt alla. Vi vill motverka diskriminering och könsuppdelning, stärka de svagas ställning i arbetslivet och öka den enskildas valfrihet. Kärnan i vår politik är rätten till arbete.

För oss är det ett slöseri med resurser när någon går arbetslös. Vi satte upp ett ambitiöst mål att arbetslösheten skulle vara fyra procent år 2000 för att på längre sikt nå full sysselsättning. Nu har vi nått delmålet en arbetslöshet på fyra procent i hela landet och i Dalarna.

Nu är det nästa mål, full sysselsättning som gäller. Full sysselsättning är både ett socialt och ett ekonomiskt mål. Det ökar delaktigheten i skapandet av välfärden och hindrar arbetslöshetens utanförskap.

Vi socialdemokrater vill uppnå ökad tillväxt. Detta uppnås genom rätten till ett meningsfullt arbete med goda arbetsvillkor inom alla delar av arbetslivet och goda villkor för företagandet.

Vi socialdemokrater vill att den privata sektorn ska utvecklas. Vi stödjer företag med aktiv arbetsmarknadspolitik och regionalpolitiska åtgärder. Vi vill också att den gemensamma välfärden ska utvecklas. Det gör vi för att värna om den, för att den är till för alla och behoven ökar.

Vi glömmer inte de som fortfarande går utan arbete. Vi socialdemokrater kommer att fortsätta kampen mot arbetslösheten till dess alla som vill kan få ett jobb. Även om vi vet att lokala arbetsmarknader på vissa håll i landet gör det svårare att få jobb så vidhåller vår målsättning även där. Den som är arbetslös ska förhoppningsvis bara vara det under en övergångstid.

A-kassan är en omställningsförsäkring, den arbetslösa ska få en skälig ersättningsnivå, därför kommer ersättningen att höjas.

Människors vilja till arbete är Sveriges och Dalarnas främsta tillgång. Det kommer inom ett par år att råda en arbetskraftsbrist inom en rad sektorer.

Denna brist måste motverkas genom att använda all kompetens som i dag finns och vidareutbilda arbetskraften för att klara de ökande behoven. Den som har ett jobb ska känna att den kan påverka, känna delaktighet och trygghet. Den som är arbetslös ska genom utbildningar och kompetensutveckling få ökade möjligheter komma in på arbetsmarknaden.

Vår politik är till för alla.

PER ERIK GRANSTRÖM

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons