Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rå handel, råvaruhandel

Annons

I Kongos gruvor arbetar småflickor under 12 års ålder med smutsiga och tunga arbetsuppgifter. När arbetet i gruvan är färdigt tvingas de ställa upp på sexuellt umgänge med vuxna män som också arbetar där. Att kalla världens råvaruhandel för rå handel är mer än en lek med ord. Ett lands rikedom på naturresurser utgör i många fall en förbannelse för lokalbefolkningen och en grogrund för svåra konflikter.

Regimer och företag i grannländerna och i Väst drar nytta av krig och konflikter. Krigen bidrar till att hålla smuggelvägarna öppna och råvarupriserna låga. Det som bryts i gruvorna, främst kobolt, koppar, coltan och industridiamanter, hamnar sedan i våra mobiltelefoner, datorer och andra produkter. På så vis har kriget i Demokratiska Republiken Kongo i allra högsta grad med oss att göra. När du köper en ny mobiltelefon finns risken att du bidrar till att beväpna barnsoldater och hålla människor i slaveriliknande arbete.

Råvaruexporten kan, om den sköts rätt, bli livsviktig för Kongo och skulle kunna bidra till det kongolesiska folkets försörjning. Vi uppmanar därför inte till bojkott av råvaror från Kongo, men till eftertanke och medvetenhet hos oss konsumenter.

Att påverka är enkelt: Skicka ett mejl till det företag där du köpte din senaste mobil och ställ några enkla frågor:

* Hur vet jag att metallerna i min telefon inte kommer från konfliktzoner?

* Vad gör ni för att förbättra arbetsförhållandena och undvika barnarbete hos era leverantörer?

* Hur påverkar ni för att inkomsterna från råvarorna ska komma lokalbefolkningen tillgodo?

Bahati Kamengele

Theresia Hägglund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons