Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psalmerna gick i dur

Annons

Svar till "Varför så mollstämt i Ore kyrka?", FK 23 maj.

Insändaren talar om dystra mollstämda psalmer i Ore kyrka på pingstdagen. Ingen av psalmerna gick i moll. De gick i f-dur och b-dur.

Samtliga psalmer var väl kända och har sjungits länge i kyrkorna. Bara två av de psalmer som sjöngs tillhörde den nyare psalmskatten och kom in i psalmboken 1980, nämligen nobelpristagarens Harry Martinssons vackra sommarpsalm nr 202 och en psalm från finska psalmboken nr 646. Dessa psalmer är dock mycket väl insjungna i de flesta församlingar. Inledningspsalmen, Paul Nilssons pingstpsalm nr 161, torde ha samma ställning på Pingstdagen som Var hälsad sköna morgonstund och Vad ljus över griften har på jul och påsk. Möjligen kunde lovsången Allena Gud i himmelrik bytts ut mot någon av de nyare lovsångerna, men i moll gick den inte.

Det var konfirmationshögmässa. När det var tid för att hälsa välkommen befann sig präst och kyrkvärdar utanför kyrkan för att möta konfirmanderna och tåga in tillsammans med dem. Men i kyrkan behöver man inte hälsas välkommen. Kyrkan är vårt andliga hem och där är man alltid välkommen. Sedan håller jag med om att det är en vacker sed att hälsa välkommen.

Ore är en liten församling med små resurser, men där finns ändå liv och rörelse. Sedan kan saker alltid göras bättre.

YNGVE LEVENSKOG

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons