Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Provokationer och fula ord hela dagen

Annons

Sedan några veckor har jag praktiserat som elevassistent på en lågstadieskola i årskurs ett med nitton elever och därmed fått insikt i hur skolan i dag fungerar. Följande berättelse handlar om i dag och är en ganska normal dag.

Jag har under min praktik blivit tilldelad Kalle, som uppenbart har stora svårigheter att anpassa sig i grupp, och skall ge honom all uppmärksamhet jag hinner. Första passet kl 08.00-09.20 är jag med på fritids och det går bra - Kalle och jag bygger koja och samarbetar mycket bra tack vare att han får hela min uppmärksamhet. Kommer andra barn i närheten blir det genast problem och jag upplever det hela som en evig balansgång.

Efter fritids rusar Kalle iväg utan kläder tillbaka till skolan. Mellan fritids och skolan står en grupp pojkar och påpekar att Kalle inte får vara ute utan kläder och inte får springa genom skolan. Smockan hänger genast i luften och på något sätt lyckas jag avvärja det hela.

Kalle rusar genom skolkorridoren och får på sig kläder och ut på skolgården på första rasten. Lärare 2 och jag är ute och nu är det kalabalik. Jag ser att minst fem, sex ungar på olika sätt nu retar upp Kalle och jag uppmanar dem jag hinner att sluta och hålla sig undan.

Särskilt Olle är bra på att provocera och han flinar nöjt när han lyckas. Kalle rusar runt och delar ut sparkar och knuffas och jag ser att han spottar på ett par av pojkarna. Själv försöker jag för brinnande livet stoppa kriget men blir uppmanad att hålla käften av både Kalle och Pelle. Lärare 2 är också där och blir precis som jag totalt respektlöst bemött.

I klassrummet efter rasten tar det 15-20 minuter för läraren att reda ut vad som hänt under rasten och för femtielfte gången gå igenom vilka regler som gäller i skolan. Dyrbar tid går till spillo och vederbörande har uppenbarligen inget tagit till sig.

Klassen skall på konsert direkt efter lunchen. Lärare 1, lärare 2 och jag skall vardera bevaka Pelle, Olle och Kalle. Kalle hinner tokskrika i örat på Lisa så hon kommer gråtande fram till mig - ofattbart. Bussresan är kort och går bra.

Kalle är orolig. Under konserten sitter jag bredvid honom och han har en tomhylsa med sig som han hackar i armstödet på stolen med. Jag ber honom sluta med detta flera gånger. Han börjar nu provocera Pelle och Olle som sitter bakom honom. Jag försöker få honom att sluta med detta men då ber han mig hålla käften och flytta på mig.

Konserten är slut och vi tar oss ned till garderoben. Hela tiden är de tre pojkarna i luven på varandra och Kalle "fejk-spottar" mot Olle vid ett tillfälle. Olle och Kalle ryker ihop och jag säger till Olle att gå undan medan jag tar tag i Kalle för att få undan honom från Olle. Kalle blir vansinnig och skriker åt mig: släpp mig fitta. Lärare 2 hör och även andra vuxna och barn runt oss.

Ingen har någonsin tidigare sagt så till mig och jag är en snäll och mänsklig person som inte är värd att ta emot något sådant. Jag kommer inte tillbaka till skolan då jag känner mig så förnedrad/kränkt.

Jag vet nu vad som ligger bakom ökande lässvårigheter hos elever på gymnasiet, sjukskrivna lärare och mycket annat. Nämligen ett stadigt ökande antal barn som inte uppvisar "normalt" beteende när de kommer till skolan, förstör undervisning för sina kamrater och sig själva och ingen skall påstå att lärarna gör något fel, det har jag kollat. Barnen är däremot störda eller förstörda av något i samhället.

Ja, jag föreslår att någon politiker tar sig tid till att praktisera i en skola minst ett par veckor och sätta sig in i hur det verkligen är. Skolpersonalen har ju tystnadsplikt och kan inte berätta för oss hur läget verkligen är. Jag skulle aldrig sätta mitt barn i den här klassen. Antagligen finns samma problem överallt och jag vill att vi alla kloka vuxna mänskliga människor hjälps åt att få ordning på småfolket.

PRAKTIKANT

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons