Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Provocerande livsstil

Annons

Det är fascinerande att se vilka känslor människor som vägrar äta djur väcker till liv. I FK den 24:e juni kunde vi läsa hur en upprörd Conny Lindgren "slås av häpnad över den bisarra naivitet" som får vissa att säga nej till djurslakt.

Exakt vad denna naivitet består av framgår dock inte av C.L:s insändare.

Inte heller står det klart varför han känner sådan upprördhet. Istället väljer C.L. att framhäva den insikt han själv påstår sig ha. Och det är ju fint. Synd är dock att hans insikt inte verkar räcka till för att föra en saklig diskussion kring djurhanteringen.

I huvudsak finns det två problem som anknyter till att nyttja djur som föda.

För det första handlar det om att vi, helt meningslöst, bedriver organiserad tortyr på levande varelser som uppenbarligen inte mår bra av det. Och för det andra genomsyras köttindustrin av ett enormt resursslöseri då det krävs cirka tio gånger mer energi för att producera köttprotein än växtprotein.

Näring som skulle göra sig bättre hos den fattiga majoriteten av människor i världen. Inget av detta diskuteras dock av C.L, som på bästa gubb-manér istället väljer att raljera över hur tokiga veganer är.

Slutligen: C.L vill sänka debattnivån till att jämföra växter med djur och vildsvin med människor. Låt oss undvika det. Växter har bevisligen varken nervsystem eller hjärnor, och även om människan i sitt ursprungstillstånd verkligen åt kött (vilket flera antropologer ifrågasätter), så har vi i västvärlden idag något som våra förfäder ofta inte hade; nämligen valmöjligheten att inte göra det. Varför inte använda den?

VICTOR ÅSTRÖM

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons