Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privatiseringshets

Annons

Svar till Malin Andersson och Alf Wikman.

Visst är det jobbigt inom den offentliga sektorn. Regeringen har sanerat sin ekonomi och sparat en hel del på kommuner och landsting. Det märks i de flesta kommuner, som har det trångt i börsen numera.

Kommunerna har fått fler uppgifter och ökade kostnader hela tiden, men pengar från staten kommer inte i samma mängd.

I Falu kommun försöker vi dra ner på kostnader så gott det går, för att ha pengar till det viktigaste.

Det är omsorg, skola och vissa satsningar för att företagen och invånarna ska bli fler, som vi tycker är viktigast - plus att kunna återbetala lånet!

För 6-7 år sedan hade kommunen en låneskuld som bara växte och började närma sig en miljard, och räntan kostade skattebetalarna cirka 75 miljoner kronor varje år! Vi som nu har majoriteten i Falu kommun vill använda pengarna till viktigare saker än räntor.

Ni skriver att personalens behov inte är i centrum... inom vård och omsorg är det vårdtagarnas behov som ska vara i centrum!

Vi vet att det är jobbigt för personalen under nedskärningar, men det försöker man förbättra med en bättre organisation och bättre arbetsscheman. Men det tar tid innan allt fungerar, och hela tiden stiger vårdbehoven bland de äldre...

Ni kallar det "jättelik omvandling" och att personalen åsidosatts och att "privata företags vinstintresse placeras i centrum", vilket inte är sant. Det är inte någons vinstintresse som är det viktiga, utan det är att få en bra omsorg till ett bra pris.

Om det då är privata företag till exempel vårdföretag eller personalkooperativ, som kan göra samma jobb som kommunen till ett lägre pris men med bibehållen kvalitet (viktigt), så vill vi pröva det.

Det handlar inte om att "sälja ut" hela kommunen, bara att anlita entreprenörer till vissa enheter. Det är det ni kallar "total privatisering".

Ni skriver att människovärdet inte ska bero på hur mycket pengar man har, och det är sant. Alla som behöver vård av kommunen ska få den. Det är behovet som styr, inte inkomsten eller förmögenheten, och så ska det vara även i fortsättningen.

När vi styr i kommunen, är det möjligt att bilda företag eller kooperativ för att bedriva vård på det sätt man tycker är bäst!

Kanske det blir just ni som får uppdraget att sköta ett äldreboende eller ett daghem? Eller ni kanske får jobb på ett sådant ställe...

Och förhoppningsvis får vi en borgerlig regering efter valet!

INGRID NÄSMAN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons