Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privatbilar farligare än bussar

Annons

Svar till Björn Jonsson.

Jag skriver min insändare under signatur av det skäl som Björn delvis själv belyser i sin insändare, nämligen den hätska stämning som rått i frågan om Tranbärsvägen.

Jag har själv sett hur namninsamlingen där, enligt Björn 90 procent av föräldrarna skrivit på, gått till. Javisst, man skriver på, för vem vill mitt på skolgården framstå som någon som vill barnen illa?

Jag har full respekt för att det ter sig farligt när stora bussar passerar nära en skola, men tittar man på fakta är det andra saker som påverkar trafiksäkerheten. Ett stort problem är den ökade skjutsningen av barn i privatbilar till skolor, ofta på grund av dålig kollektivtrafik eller att vägen från busshållplatsen till skola upplevs som farlig.

Jag har arbetat många år med trafiksäkerhetsfrågor och har god utblick på läget i EU. Den lösning man nu valt vid Tranbärsvägen är av den modell man väljer generellt. I Västerås, i Nice, och i Hamburg. Med den kunskap man i dag har är den modellen bäst ur trafiksäkerhets- och miljösynpunkt.

Att låta bussen gå den genaste vägen, att ha hållplatser nära skolor, för säker gångväg för barnen, att låta bussen gå där männsikor bor gör att man får en attraktiv kollektivtrafik som fler använder och ger minskad biltrafik.

Björns argument att det inte innebär kortare körtid att åka rakt fram i stället för 500 meter längre med fyra 90-graderskurvor, ser jag som onödigt att bemöta. Tranbärsvägen är väl ändå avstängd för biltrafik just för att den är en snabbare väg som skulle väljas av flertalet bilister om den var öppen?

Till sist, är det inte lite lustigt att du Björn, som tydligen själv inte åker kollektivt, susar fram i din privatbil just på den Tranbärsväg du vill neka bussarna tillträde till. Stenar är olämpliga föremål att kasta när man sitter i glashus...

FAMILJ MED BARN OCH BIL

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons