Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Potatismos vs palsternacksmos

Den första maj tågade 500 nazister öppet på gatorna i Falun. Detta var ungefär 200 fler än vid fjolårets marsch i Borlänge. Att antalet ökat är ingen tillfällighet, och liknande tendenser går att återfinna på andra håll i världen, skriver Emma Sjölander.

Annons

Den första maj tågade 500 nazister öppet på gatorna i Falun. Detta var ungefär 200 fler än vid fjolårets marsch i Borlänge. Att antalet ökat är ingen tillfällighet, och liknande tendenser går att återfinna på andra håll i världen.

Bara en vecka senare fick Marine Le Pen och det högerextrema partiet Front National hela 33,9 procent av rösterna i det franska valet.

För några månader sedan åtog sig Donald Trump rollen som president i USA - en man som vid flertal tillfällen uttryckt sig sexistiskt, förnekat den globala uppvärmningen samt har infört mycket hårdare krav vad gäller invandring från muslimska länder.

Året är 2017 och många strävar tillbaka till förlegade ideal såsom patriotism, nazism och främlingsfientlighet. Detta är resultatet av en kollektiv rädsla inför förändring.

Det är bekvämt att ha det som det alltid varit, utan möten med den okända verkligheten. På precis samma sätt fortsätter vi att äta potatismos eftersom det är igenkännbart, oföränderligt och tryggt.

Mitt i allt detta bakåtsträvande krävs en vilja att naivt våga möta världen och utforska dess dimensioner. För hur kan vi veta att palsternacksmos inte smakar bättre än potatismos om vi aldrig vågar prova?

Emma Sjölander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons