Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Posten satsar på världsarv

Annons

21 mars ger Posten ut nio frimärken - och två dagar senare - 23 mars, blir det två märken till.

Världsarv vet vi vad det är numera, sedan Falun utsetts till ett sådant. Men Sverige har redan tidigare flera världsarv, och två av dem kommer på frimärken i mars.

Visby är ett av dem. En stad som fått världsarvsstämpeln på sig för att det är ett exemple på en välbevarad muromgärdad hansestad i norra Europa, och den av de få städer som finns kvar från Hansans glansperiod under 1100-talet fram till 1400-talet.

De fyra motiven har formgivits av Eva Ede. Posten har valt att använda olika tillverkningsmetoder för frimärkena. Två av dem, Almedalen och Stora Torget, har graverats av Piotr Naszarkowski, och trycks i kombinationstryck, en färg ståltryck och fyrfärgsoffset. De båda andra är tryckta i enbart fyrfärgsoffset. Märkena, som har valören "Brev inrikes", ges ut i häften med fyra frimärken.

Birka är det andra världsarvet som presenteras. Den forna huvudstaden på en ö i Mälaren, som är en av de bäst bevarade exemplen på vikingatidens handelsplatser. Birka hade på 700-talet cirka 700 invånare.

Eva Ede har stått för den grafiska formgivningen även av de tre frimärken som Birkaserien består av. Två av märkena - en runsten och ett mansansikte - har graverats av Czeslaw Slania och det tredje märket, föreställande ett hängsmycke med ett kors, av Lars Sjööblom. Märkena är i valörerna ekonomibrev, föreningsbrev och inrikes brev, och säljs i rullar. De trycks i en färg ståltryck.

Två frimärken ges också ut med anledning av att Stockholm i sommar firar 750-årsjubileum. Märkena föreställer den äldsta kända bilden över stockholm - Vädersolstavlan, som målades med anledning av ett himlafenomen den 20 arpil 1535, då vädersolar visade sig över staden. Tavlan visar staden sedd från Mälaren, och tillskrivs Urban Målare.

Frimärkena, som båda ges ut i rulle, har valörerna brev respektive10 kronor (helavärldenporto eller dubbelporto Sverige) och är graverade av Lars Sjööblom. Märkena trycks i ståltryck.

Utgivningen 23 mars ingår i serien Norden 2002. Temat för Norden 2002 är offentlig konst, och Sverige har valt att presentera två motiv från Kristianstad. Dels Pål Svenssons skulptur "Sprungen ur" som står i Wanås slottspark och dels skulpturen "Struktur" av den japanske konstnären Takashi Naraha, som är placerad i Lastageplatsen.

Olöf Baldursdottir har gjort den grafiska formgivningen och Martin Mörck har graverat märkena, som trycks i kombinationstryck, en färg ståltryck och fyrfärgsoffset. De säljs i rulle och har portot åtta kronor, som är Europaportot.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons