Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positivt från finska facken

Annons

Svar till Ingemar Nyrede:

Ingemar Nyrede har i en insändare i NLT den 9 augusti ställt ett antal frågor till oss inför EMU omröstningen. Vi har vid tidigare tillfällen genom debattartiklar och insändare svarat på dessa samt beskrivit varför vi tänker rösta ja till euron. Vår tolkning av Nyredes insändare är att han inte är lika positiv som vi är till att Sverige ska bli medlemmar i EMU.

Nyrede är ordförande för LO i Smedjebacken och bör därmed, anser vi, ta ansvar för att delge fakta om EMU till de fackliga medlemmarna inför omröstningen den 14 september. Inte bara ställa frågor. Fundia i Smedjebacken har stor betydelse för sysselsättningen på orten. Därmed är företaget viktigt för kommunen. Fundias ägare finns i Finland. Det visar att i dag har företag och kapital inga nationsgränser.

Eftersom Finland har varit med i valutasamarbetet sedan starten är det intressant att titta på vårt grannland och finska LO när vi diskuterar EMU.

Ordförande för finska LO har bland annat sagt att i Finland har EMU stärkt det nordiska avtalssamhällets grundvalar och vårt välfärdssamhälle har inte tagit skada som vissa befarande. EMU gav också fackföreningsrörelsen ett stort ansvar när det gäller samhällsekonomin och stärkte fackets ställning.

Vi är precis som Nyrede medlemmar i Metall. För mig känns det viktigt att få veta vilka erfarenheter de fackliga organisationerna i Finland har av medlemskapet. För visst har det betydelse att få bekräftat att samarbete mellan nationer ger frukt. Att ett innanförskap är bättre än ett utanförskap.

Vi är övertygad om att samarbete över nationsgränserna behövs som motvikt till det internationella kapitalet och för att hindra att löntagarna ställs emot varandra. Som medlemmar i EU har vi möjlighet att förbättra. Men det är inte tillräckligt.

Därför kommer vi att rösta ja till euron.

PER ERIK GRANSTRÖM (S), KURT KVARNSTRÖM (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons