Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen tar sitt ansvar

Annons

Under rubriken Ordet fritt, FK 15 maj, skriver Ingemar Ström, hur han uppfattat omständigheterna då Hagagymnasiet i Borlänge utsattes för ett falskt larm måndagen den 13 maj.

När polisen fått kännedom om att någon uttalat någon form av hot mot en skola, tas den kunskapen skyndsamt på yttersta allvar. I det här läget görs en omedelbar bedömning av allvaret i det som uttalats. Finns det misstankar om att hotet kan vara allvarligt menat, kan alla polismän vid "fara i dröjsmål" omedelbart utrymma en skola eller annan lokal.

Det görs dock en individuell bedömning från fall till fall. Alla hot bedöms inte som allvarligt menade. Det kan finnas ett antal orsaker till det.

Låt mig ta ett exempel som inte har något med måndagens händelse i Hagagymnasiet att göra, men som kan belysa saken.

Om en väldigt amatörmässigt förställd röst ringer och skriker "det finns en bomb i skolan" och det sedan i bakgrunden kanske hörs fniss och skratt, kan det vara svårt att motivera en utrymning av en skola. Det måste vara en enskild bedömning från fall till fall.

Utan ett uns av tvekan, är att polisen tar alla bedömningar på yttersta allvar. Konsekvenserna av en polisiär felbedömning kan bli oerhört olyckliga. Däremot är det att ta sitt ansvar när man gör en sådan bedömning.

Att utrymma en skola är i sig ett riskmoment, där skapande av oro och risken för panik måste tas med i bedömningen.

Det är alltför lätt att säga att man alltid ska utrymma, utan det måste göras en bedömning från tall till fall.

Den bedömningen gjordes i det aktuella fallet och det faktum att två civila poliser kom cirka 30 minuter efter hotet, visar hur den aktuella händelsen bedömdes. Jourhavande polischef beslutade att skolan inte skulle utrymmas mot bakgrund av omständigheterna.

Det är inte att svika sitt ansvar, utan att göra en korrekt bedömning.

Jag har full respekt för rektorns bedömning och omtanke om sina elever, när han valde att utrymma skolan. Polisen gjorde dock en annan bedömning utan att därför visa mindre ansvar eller omtanke om skolans elever. Säkerheten är alltid den viktigaste ingrediensen i polisens bedömningar.

Erik Gatu, kommissarie,

Närpolisområde Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons