Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persson och EU:s utveckling

Annons

Ja-sidan kan inte längre försvara sina yviga löften om ökad handel, fler jobb, högre löner och lägre räntor om vi går med i EMU. Vetenskapliga utredningar pekar bland annat på risk för mycket hög arbetslöshet vid EMU-anslutning (Calmfors DN 5/7 -03).

Teoretiska beräkningar om att ett gemensamt valutaområde leder till starkt ökad handel, vilket ja-sidan hävdar, visar sig inte gälla för Sverige, som visserligen har en liten ekonomi men har nära till sina marknader (B Malmborg DN 2/8 -03). Debatten tycks ha svängt över till de politiska aspekterna och problemet med det demokratiska inflytandet inom ett stor-EMU.

Har Göran Persson flyttat till Bryssel?

Göran Persson har lagt fram ett program för hur han vill driva EU:s utveckling. Persson har ambitionen att finnas med där EU/EMU-besluten fattas och påverka besluten på den nivån. Han eftersträvar alltså en federalistisk beslutsordning med utsuddade nationsgränser som på sikt leder till att Sverige avskaffas som självständig nation.

Till de frågor som Persson vill ska lösas på gemensam EU-nivå hör jobben, med målet att öka sysselsättningen inom EMU till 67 procent år 2005.

Reglerna för de europeiska trygghetsystemen ska förenklas så att människor lättare kan flytta mellan länderna. Vidare vill Persson att den medicinska kompetensen och den högspecialiserade vården ska stärkas inom Europa.

Man får känslan att Persson redan tagit plats i EU:s presidentstol och mer eller mindre lämnat de specifikt svenska frågorna bakom sig.

Frågan är väl ändå om han inte är lite tidigt ute. Än så länge har inte vår statsminister och Sverige en så ledande roll inom EU att det går att räkna med något majoritetsstöd för de svenska förslagen. Inte heller har Persson något mandat från de svenska väljarna att överföra ytterligare makt till Bryssel.

Statsministern tycks göra gällande att Sveriges nuvarande delaktighet i den europeiska utvecklingen skulle upphöra om vi inte ansluter oss till EMU.

Den kopplingen är märklig eftersom Sverige sedan länge deltar i ett samarbete över gränserna där det går utmärkt att driva Perssons förslag.

OLOF MATTSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons