Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persbo och Gräsberg byar inte vatten värda

Annons

Dricksvatten kommer att vara en av de stora diskussionsfrågorna under FN-konferensen i Johannesburg om hållbar utveckling. Miljarder människor saknar anständig tillgång till dricksvatten.

Mot den bakgrunden är riksvägsprojektet genom Persbo-Gräsberg helt obegripligt. Den nya riksvägen föreslås dras utmed Övre Hillens västra strand. Strandskyddet sätts då ur spel. Smält snö och regnvatten från riksvägen ska rinna ner i Övre Hillen. Det finaste källområdet i Persbo nedanför Persbo däljor byggs över med riksvägen, i stället för att tas tillvara och bli en resurs för en vattenfabrik.

Det finns ett erbjudande till Ludvika kommun från en entreprenör om att bygga en vattenfabrik i Persbo. Landets bästa exempel på däljor, Persbo däljor, är ett riksintresse. Där ska naturligtvis riksvägsbygget också igenom. Det här riksvägsprojektet är inte något det officiella Sverige vill visa upp på FN-konferensen om hållbar utveckling i Johannesburg.

Det är knappast något vägprojekt i Sverige som mötts av så många besvärsskrivelser. Arbetsplanen är överklagad till regeringen. Varför inte satsa på hållbar utveckling och därigenom lyssna till majoriteten av befolkningen i Persbo-Gräsberg?

Folket har själva utarbetat ett förslag till riksvägssträckning öster om Övre Hillen. Det är inget dåligt alternativ. Bygg en vattenfabrik i stället för att bygga över källorna med en riksväg.

ARNE LUDVIGSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons