Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengarna räcker inte till

Annons

Svar till "Ordentligt besviken Falubo"

Under rubriken "Ostädade Falugator - resultat av privatiseringen" lägger insändaren hela skulden på framför allt moderaternas iver att "privatisera".

Nu är det inte så enkelt som insändaren påstår. Det är fortfarande så, att gatukontoret ansvarar för, att vi har våra gator och vägar i ett acceptabelt skick.

Skillnaden i dag mot tidigare är, att fler arbetsuppgifter utförs av upphandlade entreprenörer, som får sitt utförda arbete betalt av skattepengar.

Så har det under lång tid fungerat inom gatukontoret. Dock har andelen entreprenörtid ökat. Politiskt har vi bestämt, att för närvarande ska 25 procent av arbetena utföras av egen personal.

Resterande 75 procent ska handlas upp i konkurrens, då också gatukontoret själv via en anläggningsavdelning får vara med och konkurrera.

Bakgrunden till det vi alla ser i form av en lägre skötselnivå, både på vinter och sommar, är inte i första hand en ideologisk utan en ekonomisk fråga.

Vi ska alla veta, att när kraven från Faluborna ökar på äldreomsorg och skola och man därmed menar att "mer pengar" behövs, så uppstår ett problem på grund av att "mer pengar" inte finns.

Här kommer "moderat kreativitet" in i bilden, nämligen att vi måste jobba på ett annat sätt för att spara pengar genom till exempel ökad upphandling i konkurrens och effektivare sätt att arbeta.

Eftersom det redan i dag går cirka 85 kronor av varje 100 kronor vi betalar i skatt till skola och social omsorg, inser man lätt att kvaliteten också måste sänkas, bland annat inom de hårda verksamheterna.

Det mesta arbetet utförs i dag under normal arbetstid, alltså inte på helger och nätter. Detta tar längre tid men kostar mindre.

Gatukontorets erfarenhet är, att upphandling sänker kostnaderna med 15-20 procent och att ytterligare 10-15 procent kostnadssänkning kan uppnås med till exempel kvalitetssänkning och där är vi i dag.

Jag tror inte någon är nöjd med den standard vi i dag tvingas acceptera - inte tack vare privatisering, utan trots kreativa och kraftiga insatser från gatukontorets personal och anlitade entreprenörer för att vara kostnadsmedvetna och effektiva i det dagliga arbetet.

BO JÖNSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons