Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otrolig brist på rättsmedvetande

Annons

Efter att via television och press ha tagit del av Dalarnas länspolismästares reaktioner på dels den obefintliga polisinsatsen i Ludvika, då Ellen Franssons sommarhus ockuperades, dels rattfull polisman, måste ifrågasättas om denne länets högsta polistjänsteman är lämplig att fortsätta sitt ledarskap.

När det gäller polisens agerande vad gäller Ellen Fransson lär ju detta numera vara föremål för internutredning under ledning av åklagaren i Örebro.

Men det rent bedrövliga agerandet från de polismän som sänts till platsen kan inte betecknas som annat än fruktansvärt! Det må vara mänskligt ifall de två polismännen som kom till platsen var fega och rädda för både den kriminelle mannen och hans hund.

Men att som länspolismästaren i oträngt läge en dag senare, det vill säga efter att ha haft möjlighet att i lugn och ro analysera det inträffade, gå ut i press och television och försvara den ifrågavarande absolut undermåliga polisinsatsen var mer än uppseendeväckande! Ett uppträdande så svagt och till synes i brist på rättsmedvetande och pondus att man häpnade!

Efter detta kommer det till offentligheten att en polisman stoppats vid en kontroll och befunnits vara rattfull! Hur reagerar länspolismästaren? Jo, uppenbarligen inte kraftfullt och med polisens anseende i högsätet.

Länspolismästaren tycker att polismannen kan fortsätta att tjänstgöra som polis. - Det räcker med böter och dessutom ska vi ha ett samtal med honom, säger länspolismästaren. - Han har godkänt ett strafföreläggande, det vill säga han har erkänt brottet. "Han kommer att betala böter".

Tydligen går lojaliteten mot kolleger inom polisen före allmänhetens anseende tycker polismakten! För vanligt folk inom vad man fram till dessa dagar trodde var en rättsstat uppfattas länspolismästarens framträdanden och åsikter som närmast rena skämten! Kan vi ha förtroende för en dylik polischef? Vad händer i fortsättningen när vanligt folk blir stoppade vid vägkontroll och uppmanade att testa nykterheten? Kanske är det opportunt numera att fråga polismannen om han inledningsvis själv visar att han är nykter? Samhället förutsätter att bilföraren ska vara nykter.

Enligt doktrinen godtas inte onykterhet vid ratten, inte ens om man som bilförare i efterhand visar sig vara i stånd att både godkänna strafföreläggande och betala böterna.

Att polismän även efter rattfylleri är lämpliga att utöva polisyrket visar bara att rättssamhället inte längre finns. Uppenbarligen har länspolismästaren en helt annan uppfattning i frågor som gäller rättstryggheten.

Är en person med sådana värderingar verkligen lämplig att även fortsättningsvis inneha befattningen som Dalarnas högste polistjänsteman?

OROLIG VANLIG MEDBORGARE

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons