Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsa kommun är inte sämst på miljö!

Annons

Mora Tidning redovisade den 30 juni 2010 tidningen Miljöaktuellts miljöranking av landets kommuner. Rankingen var en sammanställning av underlag från åtta olika organisationer och enkäter som kommunerna fått från dessa organisationer. Enligt undersökningen hamnade Orsa Kommun på 272 plats bland de 290 kommunerna och detta gav svarta rubriker i Mora Tidning. Orsa var sämst i länet på miljöområdet. Som ny ordförande i Miljö och Hälsoskyddsnämnde i Orsa tog jag upp detta på ett möte och där frågade vi oss vad dessa svarta rubriker berodde på. Var det verkligen så att vi i Orsa var så dåliga på vårt miljöarbete?

För att ta reda på varför vi hamnade så lågt i undersökningen gick jag igenom underlaget som rankingen baseras på och tittade om vi över huvud taget hade svarat på alla eller inga enkätfrågor som redovisats i Miljöaktuellt. I det framtagna underlaget kom jag fram till att Orsa Kommun endast svarat på två enkäter av de åtta som var med. Den ena var om vi hade ekomat (Ekomatcentrum) i storkök, eftersom svaret var ja så fick vi 0,8 poäng. Den andra var om vi är med i FTIAB (förpacknings-och tidningsinsamlingen) där fick vi 0,47 poäng. Totalt fick Orsa 2,27 poäng av 30 möjliga. Orsa Kommun har alltså endast svarat på två enkäter och därför missat 23 poäng av 30 möjliga på de enkäter vi inte svarat på.

Utifrån detta kan man ju undra varför Mora Tidning med svarta rubriker skriver att Orsa är sämst i Miljöranking i Dalarna med plats 272. Miljö- och hälsoskyddsnämnden vill med denna insändare beskriva hur fel det kan bli när man presenterar en undersökning som inte stämmer med verkligheten.

Alla kommuner som ligger lågt i rankingen har missat att svara på enkäter. Bland annat kunde tidningen Miljöaktuellts egen enkät ge 8 poäng och den har inte Orsa svarat på. Ska man seriöst göra en ranking av kommunernas miljöarbete så kan den inte baseras på om man svarat på enkäter eller inte. Det blir oseriöst. Med lite granskande journalistik så hade detta avslöjats och inte gett svarta rubriker i tidningarna.

Miljönämnden i Orsa arbetar med stort engagemang för att vi tillsammans med tjänstemännen och alla som bor i kommunen ska utveckla Orsa till en kommun som med stort allvar vill vara med i täten bland andra kommuner i Dalarna och Sverige, en kommun som, ligger i framkant när det gäller miljöfrågor. En fråga jag som ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden ställer mig: Vad är viktigast att göra, svara på enkäter från olika organisationer eller arbeta med att utveckla Orsa till en miljökommun som alltid ligger i framkant?

Hans Nahlbom

ordförande i Orsa Miljö- och hälsoskyddsnämnd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons