Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orimlig slutsats om vargar

Annons

I debattartikeln "Dags att säga sanningen om vargen" av centerpartisten Carl-Erik Nyström ställer Carl-Erik upp en ekvation där han lägger de 200 vargar som riksdagen beslutat ska få finnas i Sverige i en vågskål.

I den andra vågskålen lägger han all laglig jakt som bedrivs i Sverige. Det vill säga, enligt Carl-Erik, 208 341 jägare som förra året fällde 108 688 älgar samt en hel del mindre vilt.

Den enda rimliga förklaringen till att han gör den här uppställningen borde vara att han menar att vi antingen kan ha jakt eller varg i Sverige. Alltså; om 200 vargar tillåts leva här så försvinner all jakt! Självklart ett helt orimligt påstående då det innebär att varenda varg måste döda mer än en älg samt en del mindre vilt varje dag året runt!

Enligt Carl-Erik är den årliga inkomsten på köttet från jakten i Sverige cirka 851 miljoner kronor. En ökning av den svenska vargstammen från dagens cirka 60-70 djur till 200 djur skulle innebära en förlust på kanske fem procent av denna inkomst (högt räknat, mer realistisk antagligen så lite som 1-2 procent).

Hursomhelst ett lågt pris för att få behålla ett av våra vackraste och mest fascinerande djur. Anledningen till att vi måste ha just 200 vargar är att forskarna menar att en population på mindre än 200 djur inte överlever i längden, bland annat beroende på inavel.

Om vi i rika Sverige utrotar våra egna djur på grund av en väldigt liten ekonomisk vinning så leder det till att vi också måste acceptera saker som skövlingen av Amazonas, elfenbenshandeln eller nedbränningen av Malaysias regnskogar. Alla mycket inkomstbringande affärer. Som jämförelse kan förresten nämnas att det väldigt fattiga landet Rumänien har råd med en vargstam på cirka 2 500 djur.

Slutligen vill jag bara påpeka för Carl-Erik, att något som en guide ska ha sagt till dig för 18 år sedan, samt att en varg blivit påkörd på Essingeleden, inte på något sätt bevisar att svenska vargar skulle vara importerade från Polen! Vargar vandrar nämligen och även guider kan ha fel.

EINAR RYSTEDT

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons