Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orimlig diskussion om räntan

Annons

Den socialdemokratiska ja-sidan bygger i dag en stor del av sin argumentation för EMU på att ett medlemskap skulle ge lägre ränta. Hela resonemanget är vrickat, och visar enorm brist på kunskap kring räntan.

För det första, räntan ska inte vara låg - den ska anpassas efter konjunkturen. Har vi högkonjunktur ska räntan vara hög, och i lågkonjunktur ska den vara låg.

Göran Persson talade i sitt förstamaj-tal om hur fint det var i Finland där man hade lägre ränta än i Sverige, men den enda anledningen till att euroräntan är lägre än den svenska är att man har betydligt högre arbetslöshet och sämre tillväxt. Vill man ha samma räntenivå som Finland har i dag är det bara för den socialdemokratiska regeringen att fördubbla arbetslösheten, men är det verkligen något att eftersträva?

Skulle euroräntans nivå vara den bästa för Sverige skulle Riksbanken sätta samma ränta i Sverige, men eftersom vi i dag har en betydligt bättre ekonomisk utveckling än euroområdet så är den svenska räntan högre - det är helt rationellt.

EMU handlar inte om att göra det billigare och bättre för medborgarna.

Hela EMU-projektet är uppbyggt enligt den nyliberala tanken att vanligt folk inte vet sitt eget bästa och därför inte heller ska kunna påverka. Därför är ECB den mest slutna centralbanken i Västvärlden, utan möjlighet till demokratiskt inflytande.

LARS HANDEGARD, UNG VÄNSTER

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons