Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orättvist att döma på förhand

Annons

I varje andetag när myndigheter och forskare numera talar om varg, talar man alltid om att vargar dödats av tjuvjägare. Nu senast inom Fredriksbergsreviret.

I ett rättssamhälle trodde jag att begreppet "att inte döma förrän bevis finns" fortfarande gällde. Men tydligen inte.

I samma andetag utelämnas samtidigt nästan alltid det faktum att vargar och andra vilda djur faktiskt dör varje dag av andra orsaker än jakt i lönndom.

Dessutom antyds samtidigt att de eventuella förövarna naturligtvis är jägare, lika orättfärdigt. Tänk om alla som så ihärdigt går till angrepp på jägarna själva skaffade sig de kunskaper som jägarna under hela sin levnad skaffat sig på kurser, övningar, genom utbildning i spårning, vistelser nära naturen, etcetera. Då skulle det bli mångfaldigt fler med intresse för vår fauna, som kunde hjälpas åt att hålla kontroll över våra viltstammar.

En sak till. Får vargforskningprojektet verkligen kosta hur mycket som helst? Helikopter ingår, och att hyra in en sådan måste kosta tusentals kronor i timmen. Dag ut och dag in. För att inte tala om mängden vargforskare som är ute i ur och skur året runt. Eller polisen som måste lägga ner veckor på utredning om tjuvjakt som kanske har naturlig död som förklaring.

Kanske är det fel att jämföra, men osökt tänker man på vilken nytta dessa pengar i stället skulle göra inom skola, vård och omsorg, eller varför inte en och annan ny polis i Ludvika kommun.

HÅKAN ENGBERG

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons