Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orättvisa färdtjänsttaxor

Annons

Personer med funktionshinder som inte kan åka kollektivtrafik har möjlighet att söka om färdtjänst. I dag har cirka 14 700 personer färdtjänst i Dalarnas län och 2 500 personer är färdtjänstberättigade i Falu kommun (kommunförbundets rapport Färdtjänsten i dag och i framtiden).

Tänk dig att Dalatrafik skulle införa en avgift för att vara berättigad att åka buss. Det är inget busskort, utan endast ett tillstånd för att åka kollektivtrafik. Det är en del i socialförvaltningens förslag till socialnämnden, att införa en expeditionsavgift för färdtjänsttillståndet på 300 kronor per år. Detta strider mot lagen om färdtjänst och kommunallagen. Ytterliggare ett förslag är att begränsa antalet resor för personer med funktionshinder. Endast tre personer röstade mot förslaget; Jill Hedenmark, m, Ann Lagerby, fp, och Inger Nyström,v.

Det måste vara en demokratisk rättighet att få vara aktiv och delaktig. Säg mig den dagen då busschauffören talar om för resenären att du får kliva av bussen för kommunen har begränsat dina resor.

Samtliga av länets kommuner har högre färdtjänstavgifter än kollektivtrafiken. Detta är diskriminering av personer med funktionshinder. Mina vänner kan köpa månadskort på Dalatrafik, det kan inte jag som är hänvisad till färdtjänst. I dag kostar det minst 100 kronor tur och retur att åka och handla, träffa vänner med mera. Är det rimligt? Hur ska personer med funktionshinder ha möjlighet att ha en aktiv fritid som till exempel ridning, körövning, delta i studiecirkel, fika med kompisar, gå ut och dansa eller hälsa på sina barn, barnbarn och föräldrar?

Färdtjänstberättigade personer har inte möjligheten att gå, cykla, ta sparken eller åka med grannens bil vilket leder till fördyrade resekostnader i form av färdtjänst. Denna form av diskriminering inskränker svårt i den enskildes frihet.

Färdtjänst är en trafikpolitisk fråga och inte en fråga för socialnämnden. Vi behöver fler personer med funktionshinder aktiva i vårt samhälle och inte färre, likvärdiga avgifter som kollektivtrafiken är en förutsättning för detta !

VERONICA HEDENMARK

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons