Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet brev till Vägverket

Annons

Jag måste börja med att tala om att jag verkligen uppskattar allt som görs för att våra vägar ska vara säkra och komfortabla för oss trafikanter. Jag uppskattar också mycket att vägrenarna hålls fria från sly för att minska risken för viltolyckor. Men jag kan inte förstå varför vägkanter och diken ska slås av precis när det blommar som absolut allra mest och finast.

Slyet måste, vad jag kan förstå, kunna tas bort vid vilken tidpunkt på året som helst, utom naturligtvis under is- och snöperioden.

Förra året kom slåttermaskinen i slutet av juni, just när vägkanterna stod fulla av prästkragar, klöver, blåklockor och även andra mer sällsynta arter som orkidén nattviol till exempel. Jag misstänker att det nu börjar dra ihop sig till vägkantsslåtter igen och måste därför ge mina synpunkter på den.

När det gäller att locka turister till vår bygd framhålls ofta den natursköna miljön. En turistkarta över Siljansbygden betecknar också ett flertal mindre landsvägar som "sevärda vägsträckor mellan besöksmål".

Så är till exempel fallet med de båda vägar som går mellan Djura och Leksand. "Sverigeleden" har också sin sträckning efter den ena av vägarna (över Häradsbygden) och många cykelturister kan ses under sommaren.

De "sevärda vägsträckorna" och Sverigeleden förlorar ju inte precis i värde för turisterna genom att blomsterprakten tillåts vara kvar.

Förra årets slåtter resulterade också i att ett väghistoriskt minne, en gammal sten som visar hur många kilometer det är till Leksand, blev så gott som förstörd. De inhuggna siffrorna blev skadade av slåtteraggregatet och stenens topp avslagen.

Varför inte göra som gotlänningarna! De är stolta över sina blommande vägkanter, som vårdas och även framhålls i deras turistbroschyrer. (I alla fall var det så när jag besökte ön för några år sedan.)

Jag är inte ensam om att vilja ha blommorna kvar utan många med mig vill ha ett svar på följande fråga från ansvariga vid vårt Vägverk: Varför måste vägkanterna slås när det blommar som mest?

TACKSAM FÖR SVAR

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons