Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet brev till civilminister Ardalan Shekarabi!

/

Annons

Det pågår av allt att döma ett intensivt arbete i regeringskansliet med att sammanställa remissvaren på storregionsutredningen (Indelningskommitténs senaste betänkande).

Utredningen var enligt mångas omdöme ett sakligt, ostrukturerat hastverk och dessutom gäller remissvaren inte ett färdigt förslag. Det senare sägs komma först i augusti 2017. Att bygga ett eventuellt regeringsförslag på nu aktuell remissomgång är vare sig juste eller demokratiskt genomtänkt

I landet i planeras för minst fem folkomröstningar mot storregionstanken. Så vitt jag kan erinra mig har det aldrig tidigare i landet förekommit så många samtidiga medborgarinitiativ till folkomröstningar. Detta är en signal som vår regering måste ta på allvar och inte nonchalant avvisas.

Mitt konkreta förslag är följande: ta lärdom av de tidigare utredningarna och debatterna i denna fråga, lägg ner förslaget och ödsla inte mer tid på storregionskonceptet!

Det har framhållits i debatten att storregionsfrågan skulle lösa landstingens problem och att de statliga verken och myndigheterna skulle utlokaliseras från Storstockholmsregionen.

Regeringen bör nu ta ett omtag:

Ta fram nya direktiv på hur sjukvården i framtiden skall organiseras, styras och finansieras.

Ta fram direktiv på hur statens olika organ skall utlokaliseras i landet, styras och organiseras samt vilka beslutsbefogenheter de skall få. Se till att de statliga organen får en folkvald styrelse.

Se till att det skrivs in i kommande statliga utredningsdirektiv att det alltid skall finnas en seriös medborgardialog i de utredningar som görs.

Det är min förhoppning att reformer i landet skall ha som huvuduppgift att betjäna våra medborgare på ett nära, rättvist och ändamålsenligt sätt.

Det är min förhoppning att du som partivän tar till dig mina synpunkter. Hållbara reformer för framtiden måste förankras lokalt i vårt parti om de skall bli framgångsrika.

Med partihälsning

Mora den 26 okt 2016

Arne Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons