Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Onödig stress beträffandeOrsandbadens försäljning

Annons

Det behövs fräscha, positiva krafter för att ingjuta nytt liv i den gamla anläggningen Orsandbaden. Jag hörde ett förslag om arrende med motiveringen att det "vore synd att förlora vår fina naturtillgång för all evighet." Sant, men nu är det tyvärr så att ingen vill investera om man förlorar allt om 5 -10 år för att hyreskontraktet gått ut. Fin förtjänst för kommunen, men knappast för initiativtagaren.

Vi anser vi behöver investerare som vågar satsa. Det kan ske på flera olika sätt. Dels genom att Leksands kommun kan kvarstå som delägare, där avtal skrivs så att när förändringar sker måste alla aktieägare vara överens, och dels att Leksand, såsom alla Sveriges kommuner, har planmonopolet enligt plan- och bygglagen och kan därför bestämma utformningen.

Miljöpartiet anser att kommunmedborgarna i framtiden inte endast ska kunna påverka utvecklingen utan kunna inlägga veto. Skillnaden är väsentlig. Detta för att gardera att vi inte enbart tillåts påverka om gräset ska klippas på onsdag eller torsdag, utan vi ska kunna sätta stopp för planer som inte passar allmänhetens tänkande.

Miljöpartiet har hela tiden ansett att det är en god idé att rusta upp campingplatsen. Vid kommunstyrelsemötet i maj godtogs kravet att utlysa området på öppna marknaden. Det skulle inte bara bli Leksands Idrottsförening (LIF) som skulle kunna få köpa vår bad- och campingplats. Enligt förhandsbesked skulle inte stugbyn ha åretruntboende. Inga tomter skulle avstyckas som lockbete för hockeygrabbarna. Med denna kunskap röstade mp för att processen skulle få fortsätta.

Kommunen utlyste Orsandbaden på öppna marknaden men bara i länets tidningar plus Dagens Industri. Det finns exempelvis ingen utlysning på Leksands hemsida och inte heller på Siljan Turism. Nästa gång får vi lista tidningarna från Ystads Allehanda till Haparandabladet. Och vem säger att vi behöver begränsa oss till nationen Sverige? Kanske hela EU kan konkurrera när vi ändå är med! Vi håller redan på att få pensionerade klimatturister som inte orkar med värmen i Central- och Sydeuropa! Det finns goda turisminriktade, miljöansvariga holländare och tyskar!

Nu är situationen som den är och vi får se vilka som är budgivare. De blir självfallet jämförelsevis få eftersom där funnits tolkningssvårigheter i definitionen "öppen marknad". Konjunkturanalytiker säger det ska gå fortsatt bra för Sverige 2007-2009. Köpare kommer att finnas. Varför stressades vi till den 16 juli 2007?

Orsandbaden ska inte heller bara vara tillgängligt för oss alla som vill bada, spela minigolf eller äta mat utan entrén ska vara gratis. Det är endast de som vill bo i Orsandbaden i tält, husvagn eller i hyrstugorna som ska betala. Vi anser det är moraliskt rätt att vara tydlig i tid. Så har inte skett. Vi avser emellertid att göra det bästa av den situation som nu framprovocerats.

WIVECA STEGEBORN

sitter i Leksands fullmäktige för miljöpartiet de gröna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons