Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ombytta roller

Annons

Det var svåra tider för den svenska arbetarklassen under 1930-talet. Arbetarna fick stå med mössan i hand och ta vilket arbete som helst. Många var så kallade daglönare och arbetsrätt var ett okänt begrepp. Den generation arbetare som tvingades uppleva 1930-talet är i dag få till antalet. Jag lyssnar gärna till vad denna generation arbetare har att säga och likheterna med det sena 1990-talet och 2000-talet är slående.

Förra sekelskiftet var totalt annorlunda än detta sekelskifte. Då var borgarklassen negativt inställd och arbetarklassen positivt inställd till framtiden. Aldrig någonsin har väl arbetarna sett så rosenrött och entusiastiskt på framtiden som 1899-1900.

Nu är det ombytta roller. Borgarklassen har visioner om social dumping och frihandel in absurdum och en arbetarklass den kan se ned på och förnedra.

Idéhistorikerna brukar prata om de förlorade åren på 1930-talet, då arbetarna var tillbakaträngda.

Tyvärr har historien upprepat sig, även om vi ännu inte har kommit ner till 1930-talets nivå.

Jag vill ändå hävda att frånsett de arbetare som genomled 1930-talet har inga nu levande svenska arbetare haft det sämre än dagens arbetare. Jag pratar inte om så ytliga ting som tillgång till bil och andra prylar, som i stort sett alla är värdelösa, när de är begagnade. Jag pratar om trygghet, arbetssätt, människovärde och framtidstro.

Jag har pratat med många svenska arbetare som är mellan 60-65 år och alla säger samma sak. Ingen har upplevt sämre år än den senare hälften av 1990-talet och 2000-talet.

Vi måste få pendeln att vända och det handlar om arbetarsolidaritet och kamp.

BIRGER HANSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons