Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om "sanningar" och påhopp

Annons

I en debattartikel skriver kommunalrådet Carl-Erik Nyström att han vid ett besök på Jägareförbundets kursgård Öster-Malma 1984 fick information om att det införts vargar från Polen till Sverige, och att Jägareförbundet Dalarna skulle veta om vilka som ligger bakom både införsel och finansiering av detta.

Enligt Nyström var det en hel busslast från Falu Jaktvårdskrets som var på besök och som guidades av en jaktvårdare från Jägareförbundet Dalarna.

På en direkt fråga till Nyström vem den jaktvårdaren var går det inte att få något svar, men två namn nämns som möjliga.

Den ena av dessa arbetade det året i Skottland och den andra vid Grimsö. De hade inget med Jägareförbundet att göra, de började båda arbeta åt förbundet 1986.

Så länge som inte ett namn kan presenteras av Nyström faller hans påstående under kategorin skrönor vad mig beträffar.

Enligt Nyström var det en full busslast men det var egendomligt nog bara Nyström som fick ta del av jaktvårdarens kunskaper om inplantering av varg.

Om något lock lagts på vet jag inte, däremot vet jag att både dåvarande jaktvårdskonsulent och dåvarande ordförande är avlidna och inte kan gå i svarsmål.

Jag har pratat med flera som arbetade inom förbundet under de aktuella åren och samtliga ställer sig helt ovetande om införsel av varg.

Något konkret har de jag pratat med aldrig hört, bara de vandringssägner vi alla känner igen och som Nyström här bidrar till att sprida.

Om vargen är införd i Sverige med hjälp av människor eller om den har förökat sig på naturlig väg vet inte undertecknad. Däremot vet jag att vargen finns på flera ställen i landet och att det är hög tid med en begränsad skyddsjakt på dessa.

Jag tycker det är bättre att lägga möda på den biten och se framåt än att hålla på och söka "sanningar" om vad som varit, något som också borde ge mera politiska poäng.

Vargen är här, nu gäller det att vi får jaga den!

Anders Andersols

Jägareförbundet Gävle-Dala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons