Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om Per Albin och Gustav Vasa

Annons

Svar till Eine Sjölund, 23/8:

Det är alltid intressant att läsarna reagerar på det man skriver, oavsett om det är positivt eller negativt. Därför innehöll ditt svar flera bra punkter.

Att vårt lands industri fick en rivstart efter kriget genom att Sverige var oskadat är helt rätt. Orsaken till att det vid 60-talets slut mattades av och vändes till sämre tider är helt och hållet inkompetenta stats- och finansministrars fel.

Trots att jag aldrig har varit socialdemokrat finns det bara en statsminister under min levnad som jag alltid hyst den största aktning och respekt för, och det är Per Albin Hansson. En klok, rakryggad och ärlig statsminister.

För en kort tid sedan meddelade Rapport att det finska företaget Nokia hade ökad halvårsvinst, men trots det hade aktierna sjunkit på börsen. En tv-reporter frågade en företrädare för Nokia om orsaken. Han svarade att euron var för dyr som exportvaluta på världsmarknaden och därför hade aktierna sjunkit.

Beträffande Gustav Vasa steg makten honom åt huvudet. När han ville konfiskera kyrkklockorna i Dalarna för att gjuta kanoner av dem, var dalfolkets lojalitet större mot hembygden och följdes av protester med halshuggning som resultat. Till saken hör att Gustav Vasa ej var dalkarl utan adelsman.

Som kung blev Gustav Vasa mera en hårdhänt diktator än landsfader. Han avslutade ofta sina brev med orden "och därefter rätten och packen i Eder". Angående Gustav Vasa är vi säkert överens.

Om du vid nästa besök i Karibien tar med dig en eurosedel och vill ha den växlad, möts du säkert av samma glädjeyttringar som med den svenska hundralappen.

SIGGE DÉLY

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons