Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om möss och människor

Annons

Den 31 december 2003 ska 40 000 av tredje generationens mobilmaster (3G) ha monterats upp runtom i Sverige - trots att inga forskare i dag vet någonting om de långsiktiga strålriskerna. Några försäkringar för eventuellt framtida men går inte att teckna och mobilindustrin och regeringen har fegt avsagt sig hela ansvaret.

Socialstyrelsen och Statens Strålskyddsinstitut säger dessutom att det inte finns någon anledning till oro.

Problemet är bara det att det svenska utlåtandet bygger på forskare med direkt koppling till mobilindustrin.

Vad säger då forskare som inte är sponsrade av mobilindustrin? Så sent som den 16 oktober 2002 stod det att läsa i Expressen om Lennart Hardell och Kjell Hansson-Milds studie. Enligt denna ökar risken för elakartad cancertumör i hjärnan med 59 procent vid GMS-mobilstrålning. (Lennart Hardell är en känd forskare, som för övrigt fick cancer- och allergifondens miljömedicinska pris 1997.) I Salzburg 2000 hölls en konferens för 300 experter från hela världen rörande sändar-master. Fiorenzo Marinelli från ett forskningsinstitut i Bologna redogjorde här för en studie gjord på möss. Mössen utsattes för en låg strålning på ett mycket långt avstånd från en antennpark. Studien gällde att ta reda på mössens förmåga till avkomma vid bestrålning.

Resultatet var uppseendeväckande och mycket skrämmande: Femte generationens möss fick ingen avkomma alls! Tänk om det fungerar på samma sätt med oss människor? På konferensen fram-kom att man i Kina även gjort studier på människor.

Professor Huai Chang från universitetet i Zhejian berättade att man i två provinser med lyckat resultat använt mikrovågor i barnbegränsningssyfte.

Några personer blev impotenta och de män vilkas testiklar bestrålats blev helt sterila!

Neil J. Cherry från Nya Zeeland som anses vara en av världens främste forskare inom strålningsområdet sa vid slutdebatten:

"Vi måste agera så det inte är för sent för alla, vi vet redan att det är för sent för en del."

J-O GUSTAFSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons