Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om att lägga livspusslet

Annons

Hela livspusslet måste gå ihop om sjukskrivningarna ska minska men regeringen har bara en bit i sitt pussel.

De alarmerande höga sjukskrivningstalen beror i hög grad på att många människor inte får sitt livspussel att gå ihop. Den socialdemokratiska regeringen begränsar problemen med ohälsan till en fråga om utgiftstaket i statsbudgeten. Ingen blir friskare av att regeringen skickar räkningen för sjuklönen till arbetsgivarna.

Arbetsmiljön är en viktig faktor i arbetet med att bromsa de dramatiskt ökande sjukskrivningskostnaderna, men långt ifrån den enda. Ohälsan hör i hög grad ihop med människors totala livssituation.

Vår samlade politik för hälsa och livskvalitet utgår från denna breda insikt. Regeringens brist på helhetssyn är skrämmande. Kampen mot ohälsan måste föras med en rättvis familjepolitik och en skattepolitik där även låg- och medelinkomsttagare kan leva på sin lön.

Dessutom behövs en samordning av samhällets insatser inom ramen för den reformering av sjukförsäkringen vi kristdemokrater vill genomföra. Det enda som hittills presenterats av regeringen är panikåtgärden att övervältra en större kostnad på arbetsgivarna. Förslaget kommer att leda till en sortering av starka och svaga på arbetsmarknaden.

KATARINA GUSTAVSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons