Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öl i ishallen - vilket ansvar tar Leksands IF?

Annons

Vilken attityd visar Leksands IF i kampen mot ökat ungdomsvåld? Vilken attityd visar idrotten? I en tid när kopplingen mellan alkohol, idrott och våld på ett högst påtagligt sätt visats i Stockholm tänker Leksands IF fortfarande i konservativa banor.

Det finns en konservativ

stereotyp uppfattning hos en mängd idrottsledare att de utan eget ansvar ska kunna tjäna enkla och stora pengar på öl. De är givetvis uppmuntrade av bryggarna som lyckats väl med sin marknadsföring genom att ge garantier för goda inkomster vid marknader och andra idrotts-föreningsarrangemang bara idrottsföreningen ställt upp med öltält.

Men mycket vill ha mer och bryggarna har arbetat intensivt på att komma närmare tänkta unga nya kundgrupper genom att komma in på arenorna. Livsstilsreklamen, som vill få oss att tro att all fest hör ihop med alkohol eller tvärtom, har gått hem. Toleransen har därigenom ökat mot alkoholen som fått allt större utbredning i alla media och folks vardagliga "firande". Toleransen har ökat också hos de ansvariga politiker som i siffror ändå kan se verkningarna i den sociala budgeten och på vårdsidan.

Bryggarna bedömer att toleransen nu nått den nivån att det måste löna sig att göra en ny framstöt för mer allmän ölförsäljning vid Leksands IF:s matcher. I den allmänna yran efter "reträtten" till elitserien tror Leksands IF på dessa marknadsföringsherrar och lämnar in en ansökan till Leksands kommun. Rent ekonomiskt har de nog också rätt. Ölen kommer att tillföra Leksands IF kontanter som säkert redan till stor del garanterats av ett intresserat ölbryggeri.

Frågan är om det finns någon slav på triumfvagnen som är tillräckligt radikal i sitt tänkande för att hindra utvecklingen mot mer alkohol i Leksands ishall? Vilket pris i mindre trivsel i hallen med ölberusad publik och dito unga superstars är Leksands IF beredd att acceptera för ölinkomsten?

Finns någon garanti för att en tolerant alkoholattityd inte ökar risken för att alkoholproblem dyker upp i spelartrupperna? Vilket pris är samhället berett att acceptera för ökad fylla/våld på arenan, på stan efter matcherna, mer rattfylleri på vägen hem? På sikt riskeras att både sociala problem och vårdbehov ökar.

Är vinsten för Leksands IF så stor att man kan bortse från följderna av alkoholdebut och ökad allmän tolerans mot alkoholen när de unga vid matcherna får en förstärkning av marknadsföringstricket från bryggarna att alkohol och fest alltid måste höra ihop.

Leksands IF:s och den samlade idrottens konservativa attityd mot alkoholen betyder mer för den framtida utvecklingen av vårt samhälle än dagens ledare tydligen tror. I dessa valtider kan man önska ett nytt radikalare grepp, en ny attityd.

Låt oss se nyktrare på ishockeyn och övrig idrott!

YTTERFORWARD

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons