Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ogenomtänkta beslut angående Smedjan

Annons

I en insändare den 20 augusti skrev kommunstyrelsens ordförande att man har stora problem med Säters ekonomi. Det kan jag mycket väl förstå. Däremot förstår jag inte hur man kan fatta så ogenomtänkta beslut som att inte utnyttja hela utrymmet man hyr där Smedjan ligger, före detta Skönvikshemmet, utan bara 50 procent.

Dessutom byggde man cirka 12 till 15 rum fördelade på Säter, Gustafs och Stora Skedvi där de flesta står tomma.

Dessa tomma outnyttjade ytor måste kosta kommunen cirka två till tre miljoner per år. Om man använt sunt vårdekonomitänkande hade man kunnat använda 100 procent av Smedjan för samma kostnad som man har i dag för dessa lokaler.

De cirka två miljoner kronor som de nybyggda rummen kostar, kunde användas för personalförstärkningar på Smedjan, något som underlättar arbetet för personalen som i sin tur kunnat ägna mer tid för de vårdbehövande och därmed skulle trevnaden för alla blivit bättre.

Jag är dessutom övertygad om att det finns vårdbehövande ute i samhället som skulle behöva få plats på en äldrevård som Smedjan. Personer som sitter/ligger ensamma mellan hemtjänstens besök.

Om man använt hela Smedjan skulle dessutom de vårdbehövande haft nära till läkare, sköterskemottagning, tandvård, akutvård vid behov med mera. För personal hade det varit enkelt att hjälpa de vårdbehövande till dessa faciliteter.

Jag är medveten om att kommunstyrelsens ordförande inte var med och drev fram denna minst sagt dåliga vårdekonomifråga. Men det är trots allt centern som i den borgerliga majoriteten suttit och sitter på de ledande posterna i denna fråga.

Diskussionen om Skönvikshemmets vara eller icke vara började redan i början av 90-talet. Två fullmäktigebeslut är tagna under första halvan av 90-talet, med val emellan, att Skönvikshemmet-Smedjan skulle vara kvar i full utsträckning. Trots detta körde man över dessa beslut.

EN SOM VARIT MED OCH FATTAT DESSA BESLUT

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons