Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Odemokratiskt och sekretess

Annons

I dagens Sverige är det Sveriges riksbank som sätter räntorna. När Sverige är på väg ner i en lågkonjunktur så sänker riksbanken räntan på lån vilket gör att fler människor passar på att låna pengar och börjar investera mer. På så vis förhindras en lågkonjunktur.

Skulle vi däremot ha euro i Sverige så skulle den Europeiska Centralbanken (ECB) bestämma alla räntor som då skulle gälla i alla länder som är medlemmar i EMU.

Skulle då ett litet land som Sverige hamna i lågkonjunktur skulle förmodligen inte Europeiska Centralbanken sänka räntan för att hjälpa Sverige ur krisen. Det skulle bli en svårare och svårare lågkonjunktur som den svenska staten inte skulle kunna påverka via räntan.

Det enda vår stat skulle kunna göra för att det svenska folket skulle få mer pengar och börja handla mera skulle vara genom att sänka skatten. Vilket bidrar till att staten får in ännu mindre pengar, något som enbart skulle resultera i negativa biverkningar för den redan så drabbade skolan/sjukvården.

Ledningen för Sveriges riksbank är förtroendevald och kan när som helst avsättas om den missköter sitt arbete. Dessutom är alla beslut som fattas en offentlig handling som vem som helst kan få ta del av.

I ECB är de som styr valda på livstid och man mer eller mindre "ärver" makten.

Alla beslut som fattas i ECB är dessutom sekretessbelagda. Låter det som ett demokratiskt och säkert sätt att styra ekonomin för en hel union?

Knappast.

Rösta nej i september!

HENRIK ENGSTRÖM

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons