Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Odemokratiskt högriskprojekt

Annons

Svar till Stefan PR Bengtsson:

Under rubriken "Euron ger välstånd" påstår Stefan PR Bengtsson i en insändare i NLT den 4 juli att ett svenskt medlemskap i EU:s valuta-union leder till högre tillväxt, bättre välfärd och fler jobb.

Detta går tvärs emot den ekonomiska verkligheten. Sverige som står fritt från euron har en märkbart bättre ekonomisk utveckling och avsevärt mycket högre sysselsättning. Välfärd och full sysselsättning är inte målen med EMU.

Tvärtom påtvingas många EMU-länder stora nedskärningar och försämringar för löntagarna. Några hållbara argument för att en gemensam valuta på sikt skulle ge högre tillväxt finns inte heller. Jämför man tillväxten i olika valutaområden ser man snabbt att något samband mellan tillväxt och valutaområdets storlek inte existerar.

EMU handlar inte om att skapa fler jobb, bättre välfärd eller snällare barn. EMU handlar om att kraftigt begränsa folkstyret och att en gång för alla grundlagsfästa en borgerlig ekonomisk politik. De ekonomiska vinsterna med EMU är små, riskerna stora, men framför allt - EMU är ett i grunden odemokratiskt projekt.

LARS HANDEGARD, UNG VÄNSTER

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons