Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyhetssändningar kan utlösa epileptiska anfall

Annons

Epilepsi har jag haft mellan 3 - 12 år. Det är en energikrävande och oberäknelig sjukdom. Särskilt under de tillfällen då anfallen inträffar och pågår. Får man återfall i vuxen ålder har man det livet ut. Alla människor kan drabbas av epileptiska anfall om den kramputlösande retningen är tillräckligt stark.

Epileptiska anfallen är: Stort anfall, små anfall, fokala anfall och psykomotoriska anfall

Stort anfall innebär medvetslöshet och rytmiska kramper i skelettmuskulaturen. Urin och tarmblåsan kan tömmas. Kramper i tuggmuskulaturen kan göra att tungan bits sönder och blöder kraftigt. Medvetandet försvinner och man faller omkull och kan skada sig svårt. När anfallet är över kan man bli medvetslös och falla i sömn. Efter uppvaknandet har man minnesförlust för fallet.

Orsaken kan vara ärftlighet, förlossning- och skallskada, alkohol, sömnbrist samt blinkande lampor och ljus. Sjukdomen kräver ofta livslång medicinering och regelbundna läkarkontroller.

Den har också sociala konsekvenser. I Sverige krävs minst två års anfallsfrihet för att en person med epilepsi ska få ta körkort. Kan även försvåra viss anställning.

Varför fungerar inte tv4:s lokala morgon nyhetssändningarna över Dalarna samt Gästrikland ? De störande blinkningarna kan utlösa epileptiska anfall. Jag tycker att tv4 snarast bör justera och åtgärda felet som har pågått under återkommande perioder. För även vi epileptiker vill ta del av de lokala nyhetssändningarna utan detta risktagande med att få eventuella utlösande epileptiska anfall.

Ser fram emot en reaktion samt svar från Tv4:s redaktionschef Per Larsson

ROSE-MARIE ROBERG

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons