Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya förslag - komposten i papperspåse

Annons

I FK den 16 maj säger renhållningschefen Gunilla Mååg att Falu kommun ska skippa svarta soppåsar och införa papperspåsar för kompostering. Ännu ett oöverlagt och ogenomtänkt

beslut?

Räknat på vad omläggningen kommer att kosta kommunen har Gunilla Mååg inte gjort, inte heller löpande kostnader för driften av det nya systemet.

Det verkar vara ovidkommande. Huvudsaken tycks vara att idén genomdrivs. Vad det kommer att kosta kommuninvånarna är tydligen också irrelevant.

Det "gamla" nuvarande systemet innebar införskaffande av hinkar med ställning, som blir oanvändbara. Papperspåsen behöver hänga fritt och luftigt. Alltså ett nytt förvaringsställ.

Hur mycket plats finns det egentligen i diskbänksskåpen? Sophus, soputrymmen är anpassade efter nuvarande system. Får fler soptunnor verkligen plats?

Affärena har anpassat sig efter svarta soppåsar. Papperspåsarna kommer förmodligen att kosta betydligt mer och "bara" kunna användas till sopor.

Det är en miljöangelägenhet att kunna återanvända, använda saker flera gånger innan det är dags för soporna. Varför kollades inte det här systemet upp tidigare?

Eller har Västerås nyss infört det? Då borde vi vänta och se vilka "barnsjukdomar" som dyker upp. Vad blir det för konsekvenser på tippen?

Om nu vissa personer har svårt att sortera rätt, medvetet eller omedvetet, varför skulle det bli skillnad med en ny påse? De svarta påsarna är invanda och sitter i bakhuvudet på oss sopsorterande kommuninvånare.

Tänk igenom ordentligt den här gången innan beslut tas. Det är kommuninvånarnas ekonomi det gäller, både privat och kommunalt, (kommunens ekonomi är vår ekonomi också). Vi kan inte byta system igen om fem år, om det visar sig att det inte fungerar med papperspåsar.

Man kan inte genomdriva beslut bara för bestämmandets skull. Det är många aspekter som ska vägas in.

A-L DÉLY

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons