Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det dags att se sanningen i vitögat

Annons

Är det inte dags att sluta låtsas nu? Ska vi inte se sanningen i vitögat istället? Korten på bordet - vi tänker bara på oss själva.

Frågan om meningen med livet måste vara bland de äldsta som finns. Men i grund och botten handlar det egentligen bara om en enda sak: vårt eget välbefinnande.

Vi arbetar för att tjäna pengar åt oss själva, för att vi ska få råd att köpa grejer som roar oss. Och om vi köper något åt någon annan, så är det bara för att vi själva ska få smaka på personens tacksamhet. Vi vill bli omtyckta.

"Du skall älska din nästa som dig själv". Vi ska vara snälla mot andra för att de ska vara snälla mot oss, för att vi ska få det så bra som möjligt.

Medan djuren fortplantar sig för att släktet ska överleva, gör vi det för att vi vill. "Nu är vi redo för att skaffa barn; nu passar det oss".

Om vi bestämmer oss för att slänga en slant i en hemlös persons hatt, är det verkligen för att vi vill att den ska få ett hem? Knappast. Vi vill bara stilla vårt eget samvete och känna oss nyttiga.

Vi har gjort något bra. Det gagnar den hemlöse, men framför allt oss själva.

Varför kallar vi folk för egoister, när vi alla är egoister? Vi är egoister bakom en fasad av medkänsla. Vi vill inte trampa på någon, men om vi måste så gör vi det ändå.

Ingen är ädel. Inte ens någon som offrar sig för någon annan och själv tar smällen. Den gör det för sin egen skull. Den vill själv känna att den gjort något bra.

Finns det någon person i hela världen som bara gör tjänster åt andra och aldrig mår bra av det? Knappast.

Du åker på semester för att koppla av, du tittar på tv för att bli road, du äter för att bli mätt och du älskar din nästa som dig själv. För är det någon som är värd att älska så är det du.

EGOIST

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons