Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nollvision om kvinnomord

Annons

Av alla nollvisioner är det högaktuellt att även införa en för kvinnofrid och äntligen efter 750 år ta Birger Jarls lag om skydd för kvinnor på allvar.

Det är ju helt befängt och ett bevis på att det fortfarande brister i samhällsutvecklingen, när minst 40 kvinnor årligen misshandlas till döds.

Fram till 70-talet var det oerhört uppseendeväckande, när en kvinna våldtagits eller mördats. Nu är det närmast en vardagsnyhet i medierapporteringen.

Varför det inte sker några större förändringar i vårt framstegsvänliga land är bevis på att politiker, Brottsförebyggande rådet (Brå) och andra institutioner vars uppgift är att värna om människovärdet och människans frihet tar ganska lätt på sitt jobb och tar heller inte tillräckligt ansvar för sin uppgift ens i denna okontroversiella fråga.

Man kan inte försvara dagens brottslighet med att det var lika djävligt förr. Ambitionen måste vara bättre social samvaro kvinna - man.

Kvinnorna har alltid betraktats som männens egendom. Men om vi lever med en humanistisk människosyn ska vi inte tillåta människoföraktet breda ut sig utan göra kraftiga markeringar mot kvinnovåld. Det måste finnas ett djupare engagemang hos de styrande och inte denna hopplösa idétorka och tystnad.

Kvinnan måste ha rätten till sitt eget liv och friheten till sin sexualitet. Det går inte längre att bemöta kvinnovåld med att också män misshandlas. Eller att våld är ett naturligt ont i samhället som vi tvingas leva med.

Störst av allt är kärleken säger alla. Därför är det en stor skam och det största brott en man kan begå, att plåga eller mörda en kvinna.

HANS SWAN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons