Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedrustning av äldrevården i Gagnef

Annons

Enligt uppgifter i tidningen den senaste tiden pågår i Gagnef en nedrustning av äldrevården, som är oroande. Man avser bland annat att avveckla rehabavdelningen på Älvuddens sjukhem under förevändning att rehabilitering skulle vara ett landstingsansvar.

Ändå har kommunen varit huvudman för denna verksamhet i många år utan att protestera, och enligt ädel-reformen som genomfördes i början av 90-talet står det helt klart att det är kommunen, som är ansvarig.

Många patienter, som är medicinskt färdigbehandlade är inte i ett sådant skick att de kan återgå från lasarettet direkt till bostaden.

Därför har rehabavdelningen på Älvudden fungerat som en buffert där patienten kunnat återhämta sig och dessutom få träning för att så småningom klara av att vistas på egen hand i sitt hem.

En annan åtgärd, som man från kommunen planerar är att minska platsantalet på Älvuddens sjukhem.

Sammantaget betyder dessa åtgärder att allt fler gamla kommer att bli hänvisade till att vistas i sina hem.

Jag har som distriktssköterska sett gamla, som lämnats ensamma i sin bostad få ångest och hallucinationer av sin ensamhet.

Vem tar ansvar för dessa människor när det inte finns tillräckligt med vårdplatser? Hur tänker beslutsfattarna? Är någon konsekvensutredning gjord? Är pensionärsorganisationerna kontaktade? Är det ren ekonomi som styr beslutsfattarna? Var finna den mänskliga hänsynen? Var finns omtanken om dem, som efter ett långt arbetsliv inte längre är samhällsekonomiskt nyttiga?

AGNETA YVELL

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons