Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nazistisk propaganda

Annons

Svar till Olle Lundback, 26/8:

"Den kvinnliga logikens naturnära medvetande" lyder rubriken på ett debattinlägg om EMU-valet av Olle Lundback. Logik är följdriktighet i tänkandet. Abstrakta begrepp har inget medvetande. Man kunde skratta åt denna gallimatias, om den inte påminde om den nazistiska ideologin i 30-talets Europa. Den spreds i vida kretsar genom Hitlers tal och hans bok Mein Kampf. Olle Lundback är i mycket dåligt sällskap.

Det grundläggande begreppet var "Blut und Boden". Den "germanska" marken tillhörde det "germanska blodet". Kvinnornas huvuduppgift var att framföda nya, generationer "äkta germaner".

Det var en attack riktad mot judarna i dåtidens Tyskland. Men det var också en attack mot den kvinnofrigörelse, som hade inletts efter första världskrigets slut och som hotade hela det gamla manssamhället.

Det var en attack mot demokratin.

Olle Lundback talar om kvinnornas "intuitiva nejreaktion" och mannens roll som "rationell tänkare". Det är som hämtat från den nazistiska vokabulären.

"Min slutsats, inför folkomröstningen 14 september 2003, blir att mannens roll som rationell tänkare i sina ekonomiskt linjära strukturer borde närma sig den kvinnliga logikens mer naturnära medvetande" skriver han.

Logikens medvetande? Bakom denna rappakalja ligger tanken att kvinnorna "står närmare naturen", inte kan resonera logiskt som mannen. Det är det gamla manliga försvaret, när männens intressen anses hotade. Det är den gamla nazismen i ny tappning!

ELSA SJÖHOLM

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons