Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När rättigheter inte infrias

Annons

Göran Persson och socialdemokraterna talar gärna och mycket om rättigheter. Det kan gälla rätten till sjukvård, rätten till bostad, rätten till ett arbete, rätt till utbildning, och så vidare.

Men Persson och socialdemokraterna bortser från kopplingen mellan rättigheter och skyldigheter. Om någon har en rättighet, är staten, landstinget eller kommunen skyldig att garantera att rättigheten infrias.

Enligt socialdemokraterna har alla rätt till en bostad och ett arbete. Ändå är bostadsbristen på många håll akut och arbetslösheten i Sverige har ökat de senaste åren.

Rättigheter och skyldigheter har kommit att bli enkla floskler i floran av vallöften.

Göran Persson fortsätter att odla myten om att han och regeringen utför ett bra jobb. Men deras prat är inte annat än lurendrejeri.

Dels genom att prata om rättigheter som aldrig uppfylls, dels genom att inte sätta kraft bakom de fagra orden och verkligen åtgärda till exempel bristerna i skolan eller de långa vårdköerna i socialdemokratiska landsting.

Rättigheter som ej infrias, är inte annat än brustna förhoppningar och svek.

Det är inte förvånande att misstron mot politiker och de demokratiska institutionerna frodas i Sverige.

För att öka respekten för rättigheterna, samt minska misstron bör vi reducera de politiska ansvarsområdena. Ju färre områden som pekas ut som rättigheter, desto mer tid och kraft kan vi ägna åt det som verkligen är viktigt för människor, äldreomsorgen, skolan, sjukvården och polisväsendet.

När politikens ansvarsområde reduceras kan rättigheter på ett tydligt sätt kopplas till skyldigheter och verksamheterna utföras på ett tillfredsställande sätt.

Politikens ansvarsområden får ej vara ett sammelsurium av halvdant utförda verksamheter. Vi moderater vågar peka ut de viktiga områdena och vi har kraft att ta itu med problemen.

BJARNE GRANKVIST

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons