Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naiv syn på förslag om fria sprutor

Annons

Svar till Jan Wiklund, m:

Jag undrar i vilken avskärmad del av världen moderaten Jan Wiklund lever i. När regeringens utredare för en gångs skull presenterar ett förslag värt namnet reagerar han med floskler.

Det är tveksamt om Jan Wiklund någonsin träffat en knarkare.

Han påminner om lagstiftningen som "talat om att det är olagligt att knarka". Det är en skarp iakttagelse. Men knappast något som löser problemet.

Samma sak gäller påminnelsen om att samhället har rätt att frihetsberöva knarkare enligt lagen om vård av missbrukare - LVM -" ...för att få dem drogfria".

Sorry, Jan Wiklund, en lagparagraf och en tvångsåtgärd räcker inte för att stoppa knarket. Möjligen fungerar det som en försiktig fot på bromsen - i bästa fall.

LVM är en stunds förvaring och ingenting annat. Förvaring väntar också den som ertappas med knark i fickan eller i kroppen.

Att fler lockas ner i knarkträsket för att rena sprutor delas ut är en naiv syn på saken, och den okunniges fördomsfyllda förenkling av ett samhällsproblem.

Inkörsporten till knarket är knappast rena sprutor. Att dela ut rena "verktyg" till tunga missbrukare kan bromsa spridningen av farliga sjukdomar som gulsot och Hiv.

Den åtgärden, Jan Wiklund, är inte en uppmuntrande klapp på knarkarens axel, utan en livräddande insats.

HARRI KRIIKKULA, ÖVERVAKARE

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons