Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Något om uppror och rättvisa

Annons

Åtminstone tre uppror har haft sin upprinnelse i Mora. Mest spektakulärt är naturligtvis Gustav Vasas kamp mot danskarna. Det inleddes med att han talade till Morakarlarna på nyåret 1521. Kristian II (Tyrann) var rättmätig kung i Sverige. Men genom Stockholms blodbad 8 november 1520, då minst 80 personer halshöggs, bland dem Gustav Vasas far och svåger, kan Gustavs uppror anses befogat. I och med att Kristian avsattes och det danska väldet bröts hade rättvisa skipats.

Det andra upproret kan sägas ha tagit sin början vid ett stormigt möte i Lisselby i Mora, 30 maj, 1743. Det ledde till att många dalkarlar marscherade till Stockholm. Svår missväxt 1742 och många soldater från Dalarna, som stupat vid slaget i Villmanstrand var bidragande orsaker till upproret. På Norrmalmstorg 22 juni, 1943 fick det sin upplösning. Två kanonskott från Västmanlands regemente riktade mot dalkarlarna bidrog till paniken som drabbade dem och som ledde till vild flykt.

Skräddar Per Andersson från Sollerön räknades som en av ledarna för upproret. Han var egentligen emot men hade mer eller mindre tvingats delta i det. Slutet för honom blev att han halshöggs på Galgbacken på söder i Stockholm. Samma öde drabbade Garsåskarlarna Hol Anders Ersson och Snes Anders Matsson. Åtminstone vad Skräddar Per angår var det öde han drabbades av inte rättvist.

Tredje upproret som utgick från Mora var pensionärsupproret sommaren 2010. De rebelliska behövde inte traska och gå till Stockholm. I stället färdades de i abonnerade bussar. Deras vapen var namnlistor som överlämnades till regeringsrepresentanter. Där krävdes att pensionärer inte skall betala mer skatt på sin pension än en arbetare på sitt arbete. Om det rättvisa i kraven kan man tvista, men nog har det skett en klar förbättring i villkoren för upproriska.

Erik Svensson, Våmhus

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons