Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myt att det är omöjligt få jobb

Annons

Svar till "Snart 60+":

Arbetsförmedlingens roll är att förmedla arbete

Jag kan bara beklaga att signaturen inte uppskattar att vi på arbetsförmedlingen gör allt vi kan för att han/hon ska få ett nytt jobb. Att förmedla arbete är vår uppgift och vårt arbetsområde. Pensioner handläggs inte av oss utan av försäkringskassan.

Den som förlorar sitt arbete får under en övergångsperiod a-kasseersättning motsvarande maximalt 300 arbetsdagar. Om dessa dagar inte räcker kan arbetsförmedlingen bevilja ett aktivitetsstöd (motsvarande a-kassan). Ett villkor för att få detta stöd är att man på heltid aktivt deltar i ett arbetsmarknadsprogram i syfte att lösa sin situation. Aktivitetsgarantin är ett sådant program.

Ett annat villkor som är gemensamt för att få a-kassa eller aktivitetsstöd är att den arbetssökande är villig att ta de lediga arbeten som finns. Det kan innebära att man kan bli tvungen att byta yrkesområde.

Att det skulle vara helt omöjligt att få ett arbete när man är lite äldre är en myt. I stället står vi inför en gigantisk arbetskraftsbrist när de så kallade 40-talisterna går i pension och de yngre generationerna är för få. Det innebär att alla, oavsett ålder, kommer att vara eftertraktade.

För att ytterligare underlätta för dem som deltar i aktivitetsgarantin kommer regeringen att fatta beslut om ett nytt anställningsstöd. Stödet som ska kunna täcka 85 procent av lönekostnaden och uppgå till 750 kronor per dag införs den 1 juli i år.

Med den möjligheten hoppas vi att situationen ska lösa sig för många som varit arbetslösa länge.

ANNE UNGE ARBETSFÖRMEDLINGSCHEF I LUDVIKA

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons