Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket värre ondska på video

Annons

Svar till Anders Lindström,

30 oktober,"Låt barnen slippa halloween".

Med ditt sätt att bojkotta får du nog syna både lucia, tomten och påskkäringar.

Jag vet att barn har gråtit när man berättat lucialegenden i kyrkan. Den är inte lite blodig, den. Lucia var en from och rik flicka som gav bort alla sina pengar till de fattiga. Hennes fästman som hoppades på att gifta sig rikt anmälde att hon hade blivit kristen och hon anhölls, torterades och mördades för sin tro, bland annat stack man ut hennes ögon. Det var nog ingen trevligt tillställning den gången.

Som tur är betyder lucia för oss något helt annat. Hon bringar oss ljus i en mörk tid och vi gläds åt seden. Tomten är också en ond liten figur i svenska sagovärlden. Han kunde lika gärna ställa till olyckor som skydda gården. Eller i sydligare tradition hade han bara gåvor till snälla barn. De andra fick ett ris i stället. I dag skulle han inte vara tillåten i Sverige, där barnaga är förbjuden.

Att fira kristendomens största högtid med påskkäringar är inte lite makabert. Vid påsken firar man frälsarens död och uppståndelse. Vad som har hänt med häxorna runt om i Europa och inte minst i Dalarna är inte någon ärofull historia. De var ofta utstötta, lite egna kvinnor som inte hade gjort något ont egentligen. Men det är inte dem man firar med de små gulliga påskkäringarna som springer runt på påskaftonen. Bägge sederna, halloween och påskaftonens käringar, kommer från gammal vidskepelse, att onda andar var i farten på helgdagsaftnar.

Det tror vi inte på i dag, men i stället ger det våra barn tillfälle att leka roliga utklädningslekar. Själv hade jag laddat upp med mycket godis som jag förväntade dela ut till barn som kom för "trick or treat", men inte en enda kom och jag har nog lagt på ett kilo genom att äta upp godiset själv.

Halloween har åtminstone i Sverige blivit färgad av makabra tendenser i film- och serievärlden, tendenser som bör stävjas var man kan. Låt den skrattande pumpan skrämma bort höstens mörka andar. Just därför ska halloween få komma in i skolan och förskolan. Där kan utbildad personal styra firandet till att vara en rolig utklädningsfest med sagofigurer hellre än gastar och benrangel. Affärsinnehavare kan vara med och styra utbudet också.

Du bör kanske hellre titta på vad som finns bland videofilmer och tidningar för barn om du ska ondgöra dig över tendensen att hylla ondskan.

JOANNA SVENSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons