Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Munspel och dragspel lösning på vargproblem

Annons

Vargproblemets slutliga lösning, del 2:

I mitt förra förslag, där två vargar konverserade med varandra i skogen, kom en lösning fram baserad på de tankegångar som är typiska för ett vilt, ohämmat rovdjur. De skulle äta upp varsin Rödluva och på så sätt bli inhysta på livstid i en djurpark och där få ett bekvämt och socialt liv.

Efter ytterligare några månaders funderande har jag hittat en annan lösning på vargproblemet. Den är utan tvång för vargarna och borde fungera till belåtenhet för både vargens vänner och för rovdjurshatarna på den andra sidan.

Lösningen går ut på att man låter vargarna sköta sig själva utan inblandning från människan. De ska inte förses med några sändare, inte heller bli nedsövda för provtagningar och annat.

Vargforskarna kan i stället ägna sig åt andra djur som till exempel älgar och rådjur. Även för dem kan man nog göra tjusiga diagram när man vill.

Men hur ska man få bort allmänhetens rädsla för lösspringande vargar och jägarnas bekymmer med hundar som ibland blir uppätna? Jo, så här kunde det gå till:

Myndigheterna informerar allmänheten att allmogen ska förse sig med musikinstrument när de går ut i skogen för svamp- och bärplockning. Ett lätt tvåradigt dragspel är att föredra, men även fiol kan gå för sig.

Man behöver inte kunna spela. Det är bevisat att till exempel katter och hundar avskyr ljud från sådana instrument.

Vidare förser jägarna sina drevhundar med ett munspel, monterat i en lättviktsbygel på hundens hals.

När hunden skäller eller flåsar kommer toner ur munspelet som vargen upplever som olidliga och därför flyr...

Fördelen med förslaget är bland annat att det är kostnadseffektivt, spar pengar för allmänheten och att alla parter får samlas i vargskogen under gemytliga förhållanden.

VARGENS VÄN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons