Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motorvägar bättre än järnväg

Annons

Alltför litet hänsyn tas till järnvägens enorma sårbarhet. Vi har erfarit hur trafiken stoppas långa tider. Den 11 maj stod ett tågsätt stilla i sex timmar mellan Avesta och Sala på grund av nerriven kontaktledning. Ansvariga skickade inte ens ut ett diesellok för att få spåret rent. Passagerarna fick sitta på skogen och vänta på reparation.

Den gångna veckan har spåret mellan Ludvika och Borlänge varit avstängt länge på grund av de skador som ett urspårat diesellok åstadkommit genom bogsering.

Alla dessa händelser i närtid pekar på ett ålderdomligt spårbundet transportsystem. Att dessutom köra genom centrala Falun med bullrande och miljöförstörande tågsätt (järnvägstrafik omfattas inte av samma utsläppsbestämmelser som landsvägstrafik) är skadligt för centralorten. För att industrier ska kunna klara "just in time"- leveranser kan de inte göra sig beroende av järnvägstransporter med deras dåliga leveransprecision.

Det vore mycket bättre att bygga ut Faluns förbifarter till motorvägsstandard. Dessa går utanför centrum och trafikeras av miljövänliga bilar och lastbilar, som dessutom kommer fram i tid.

FALUNS FRAMTID

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons