Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Molnbyggen - och nu Siljan

Annons

Först förgiftade lakvattnet från Lindbodarnas soptipp fisken i Molnbyggen.

Numera leds lakvattnet via ledning rakt ut i Siljan, och enligt den senaste rapporten, från i våras, från forskarna på Institutet för Tillämpad Miljöforskning vid Stockholms Universitet, är lekfrekvenserna för abborrhonor i Österviken nu nästan lika låga som i sjön Molnbyggen.

Leksands kommun avråder från att äta fisken i Molnbyggen, men hittills tiger man angående läget i Siljan.

Du som är kommuninvånare, politiker, fiskare, fiskodlare, sommarstugeägare, turist, turistchef, journalist eller boende vid Molnbyggen eller längs Siljan/Österviken, ja, alla som anser problemet viktigt, bör läsa den nya rapporten från i våras som varken Leksands kommun, Falu Kuriren eller Dala-Demokraten har haft kurage att visa någon som helst reaktion på - trots att de mycket väl vet hur allvarligt innehållet i rapporten är.

Kommunalrådet i Leksand - och även samtliga dalariksdagsmän - borde naturligtvis av regeringen omedelbart kräva mer pengar för fortsatt forskning. En ekologisk katastrof i Siljan vill vi väl inte ha? Men det tycks vara på god väg så länge Leksands kommun fortfarande leder ut lakvattnet från soptippen där. Ytterst beklagligt!

Ärendets diarienummer på Naturvårdsverket är 641 5250-98 med 641 som saknummer och 5250 som löpnummer. Handläggare av ärendet är Sofia Tings-torp. Hennes telefonnummer är 08-698 12 81.

FÖRE DETTA FISKARE

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons